فهرست مطالب

تحقیقات اقتصادی - پیاپی 132 (پاییز 1399)

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 132 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید مهدی برکچیان*، بیتا فیاض فرخاد، مهدی امینی راد صفحات 515-536

    در این مطالعه اندازه کم اظهاری درآمد مشاغل آزاد در ایران با استفاده از روش هزینه بنیاد و با بهره گیری از داده بودجه خانوار تخمین زده می شود. بدین منظور از منحنی انگل مزد و حقوق بگیران که بیانگر رابطه بین درآمد و هزینه مواد خوراکی آن ها است، برای تخمین درآمد واقعی مشاغل آزاد بر پایه هزینه های اظهار شده مواد خوراکی آن ها استفاده می شود. با استفاده از این رویکرد، میانگین کم اظهاری برای مشاغل آزاد برای سال های 1379 تا 1398 برابر با 8.5 درصد از کل درآمد این خانوارها به دست می آید. با بررسی اندازه کم اظهاری در گروه های مختلف شغلی می توان مشاهده کرد که بالاترین کم اظهاری در گروه های شغلی «کارکنان ماهر کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری» و «قانون گذاران، مقامات عالی رتبه و مدیران» است. در ادامه به منظور مطالعه رفتار کم اظهاری در طول زمان، کم اظهاری به صورت مجزا برای سال های مختلف تخمین زده می شود. نتایج تخمین های این بخش نمایانگر وجود روند صعودی در میزان کم اظهاری در طول سال های 1383 تا 1389 است، به گونه ای که اندازه کم اظهاری در سال 1389 به صورت قابل توجهی بالاتر از سال های دیگر می باشد. 

    کلیدواژگان: کم اظهاری درآمد، مالیات گریزی، رویکرد هزینه بنیاد، منحنی انگل
  • نعیمه حمیدی، کریم آذربایجانی*، مرتضی سامتی صفحات 537-556

    آیا افزایش حضور زنان در دولت منجر به فساد مالی کمتری می شود یا فساد مالی از حضور زنان جلوگیری می کند؟ آیا این اثرات به اندازه کافی در یک یا هر دو جهت معنی دار هستند؟ مقاله حاضر با استفاده از رویکرد داده های تابلویی پویا (GMM- SYSTEM) و داده های آماری 89 کشور جهان که شامل کشور ایران نیز می باشند طی دوره 2017-2008 با بررسی ارتباط شاخص های فساد مالی و جنسیت به سوالات فوق پاسخ داده است. نتایج حاصل از سیستم های برآوردی حاکی از آن است که نهاد دولت حلقه مفقوده این رابطه و معنی دار می باشد.

    کلیدواژگان: فسادمالی، جنسیت، نهادها، دولت، GMM-SYSTEM
  • مریم حیدریان، علی فلاحتی*، محمدشریف کریمی صفحات 557-584

    به دلیل شوک های اقتصادی و عدم تعادل در بودجه های ساختاری، وضعیتی به وجود می آید که تداوم آن در یک فضای نااطمینانی منجر به ایجاد پدیده استرس در دولت ها می شود. استرس مالی به عنوان یک وضعیت بی ثبات در تامین مالی دولت های محلی می تواند به عدم توانایی این دولت ها در تامین تعهدات مالی کوتاه و بلندمدت و وابستگی بیش از حد به دولت مرکزی دامن بزند، لذا در این مطالعه تلاش شده است با محاسبه شاخص استرس مالی محلی از متغیرهای ساختار مالی و بودجه ای هر استان و با استفاده از روش تحلیل مولفه اصلی اقدام به شفاف سازی وضعیت مالی در 31 استان ایران شود و سپس به برآورد اثرات آستانه ای و فضایی این شاخص از طریق روش رگرسیون انتقال ملایم پانلی بر رشد اقتصادی و اشتغال طی دوره زمانی 1396-1384 پرداخته شود. نتایج، گویای اثربخشی بالای بازار نیروی کار از استرس در مقابل رشد اقتصادی می باشد. در ابتدا این اثرات بر دو متغیر رشد اقتصادی و اشتغال اثر آنی و مثبتی دارد ولی با عبور از حد آستانه استرس مالی و اعمال فشارهای متاثر از آن، توانایی کنترل این عدم تعادل از بین رفته و سبب کاهش رشد اقتصادی و اشتغال خواهد شد.

    کلیدواژگان: استرس مالی محلی، اشتغال، رشد منطقه ای، دولت های محلی، استان های ایران
  • منصور خلیلی عراقی، سجاد برخورداری*، امین گلوانی صفحات 585-608

    هدف این مطالعه بررسی تاثیر توسعه مالی بر کارایی سیاست‎های پولی (تاثیر آن بر متغیرهای هدف بانک مرکزی) برای کشورهای OECD و OPEC در دوره 2001-2017 بر اساس داده های سالانه است. برای این منظور از شاخص جامع معرفی شده توسط صندوق بین المللی پول (IMF) در سال 2016 که با استفاده از منطق فازی بهینه گردیده است، به عنوان پراکسی توسعه مالی استفاده شده و هم چنین بهمنظور سنجش روابط از مدل اقتصادسنجی GMM بهره گرفته شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد در کشورهای OPEC توسعه مالی ضعیف سبب افزایش کارایی سیاست‎های پولی بر تورم می شود، این در حالی است که تاثیر معنی داری بر کارایی سیاست‎های پولی بر رشد تولید ندارد. هم چنین نتایج نشاندهنده آنست که در کشورهای OECD توسعه مالی قوی سبب افزایش کارایی سیاست‎های پولی بر تورم و رشد تولید می گردد، اما این آثار در مقایسه با کشورهای OPEC اندک است.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، شاخص ترکیبی، کارایی سیاست پولی، منطق فازی
  • محمدداود خورسندی، احمد گوگردچیان*، کریم آذربایجانی، سید کمیل طیبی صفحات 609-634

    در این پژوهش با استفاده از تلفیق روش اقتصادسنجی و پویایی‏شناسی سیستمی، به شبیه سازی اثر تجارت بر رشد اقتصادی ایران پرداخته شده است. بر این اساس، از طریق طراحی چهارچوبی مفهومی، تلاش  شده است تا الگوی رشد درون زای اوزاوا (1965) - لوکاس (1988) از طریق بسط اونیکی - اوزاوا (2015) گسترش داده شود. نقش تجارت از دو طریق، صادرات و واردات و نیز سرمایه‏گذاری خارجی وارد الگو شده تا اثر این دو عامل بر روند بخش تولید کالا و تولید دانش، شاخص سرمایه انسانی و شاخص تکنولوژی برای سال های 1359 تا 1409 شبیه‏سازی و پیش‏بینی شود. هم چنین از داده‏های تجارت کشور مالزی و کشور ترکیه جهت اعمال شوک و تحلیل مقایسه‏ای آن با روند پیش‏بینی شده ایران استفاده شده است.  نتایج نشان می دهد که اثر تکنیک منتج شده از تجارت (در مفهوم سرمایه‏گذاری خارجی) تنها روی تابع تکنولوژی اثر گذار بوده و رشد آن بر تابع تولید دانش، اثری مثبت داشته باشد. هم چنین تجارت (در مفهوم داد و ستد کالا و سرمایه‏گذاری خارجی) نتوانسته است اثری مثبت بر تابع تولید کالا داشته باشد. اعمال سناریو شوک تجارت نشان می دهد که پیروی از روند سرمایه‏گذاری خارجی کشور مالزی برای الگو شبیه سازی شده ایران، بهتر از الگوی ترکیه و بهتر از الگوی ایران بوده است. در انتها نتایج پیش‏بینی شبیه سازی، حاکی از رشد اقتصادی رکودی برای سال های 1399 تا 1409 می‏دهد. این شرایط در صورت ادامه دار بودن و وجود شرایط تحریمی می‏تواند بسیار وخیم تر از پیش‏بینی‏ها باشد. 

    کلیدواژگان: رشد درون زا اوزاوا - لوکاس، رشد درون زا اونیکی - اوزاوا، اثر تکنیک، سرمایه انسانی، پویایی شناسی سیستمی
  • مصطفی دین محمدی*، لیلا محمدی صفحات 635-656

    نتایج تحلیل رابطه تغییرات نرخ بیکاری و رشد اقتصادی (آزمون اوکان) در اقتصاد ایران در این مطالعه، نشان دهنده رابطه بسیار ضعیف و قابل چشم پوشی بین آنهاست. از سوی دیگر در دو دهه اخیر، ارتباط معنی دار بین رشد اقتصادی و رشد اشتغال از بین رفته و  مقدار آن نیز به شدت تضعیف شده است که می تواند نشان دهنده پدیده رشد کم اشتغال و در دوره هایی نیز رشد بدون اشتغال باشد. در این مقاله نرخ بیکاری موثر تعریف و برآورد شده است که بازتابی از جمعیت فعال از دست رفته ی ملاحظه نشده در محاسبات نرخ بیکاری رسمی است. تحلیل رابطه بین تغییرات نرخ بیکاری موثر و رشد تولید ناخالص داخلی نشان می دهد عامل اصلی تغییرات در نرخ بیکاری در ایران، تغییر کاهشی نرخ مشارکت است نه تغییر افزایشی رشد اقتصادی. 

    کلیدواژگان: اشتغال، اقتصاد ایران، رشد بدون اشتغال، قاعده اوکان، نرخ بیکاری
  • منیره روان بخش، محمدحسین دهقانی فیروزآبادی* صفحات 657-685

    این مقاله نقش متفاوت واسطه های مالی دولتی و غیردولتی در قیمت گذاری سهام در بازار سرمایه ایران را مورد مطالعه قرار می دهد. شرکت‏های سرمایه‏گذاری فعال در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران به‏عنوان نماینده بخش واسطه انتخاب شدند. مدل قیمت‏گذاری مبتنی بر واسطه با استفاده از داده های فصلی و روش گشتاورهای تعمیم‏یافته برای دو گروه واسطه‏های دولتی و غیردولتی برآورد شده است. قیمت برآوردی عامل سرمایه برای بیشتر واسطه‏های غیردولتی و کل این بخش مثبت و معنادار در سطوح 5 درصد و کمتر بوده است. در سطح اطمینان 95 درصد، یک واحد افزایش در حساسیت بازدهی سهام نسبت به شوک های سرمایه کل بخش غیردولتی به‏طور میانگین با 156/3 الی 159/3 درصد افزایش در بازدهی فصلی سهام توام است. براین اساس، شوک های سرمایه واسطه های غیردولتی باید به عنوان یک عامل موثر در قیمت گذاری سهام در بازار سرمایه ایران در نظر گرفته شوند. برای واسطه‏های دولتی، قیمت عامل سرمایه هیچ یک از شرکت های انفرادی و کل این بخش مثبت و معنادار در سطوح 5 درصد و کمتر برآورد نشده است. بنابراین، شوک‏های سرمایه واسطه‏های دولتی را نمی‏توان به‏عنوان عاملی اثرگذار در قیمت‏گذاری سهام در بازار سرمایه ایران در نظر گرفت. 

    کلیدواژگان: قیمت‏گذاری مبتنی ‏بر واسطه، ریسک سرمایه، دولتی و غیردولتی
  • وحید شقاقی شهری* صفحات 689-715

    درحالی که مطالعات موجود به طور عمده به بررسی رابطه بین تمرکززدایی و فساد، رشد و تمرکززدایی یا فساد و رشد اقتصادی  می پردازند، اندک مطالعاتی به تبیین ارتباط بین این سه مولفه پرداخته اند. مقاله حاضر با هدف بررسی ارتباط تیوریک و تجربی تمرکززدایی مالی، کنترل فساد و رشد اقتصادی، از روش داده های تابلویی برای کشورهای بزرگ صادرکننده نفت طی دوره زمانی 2017-1998 بهره گرفته است. بیشتر کشورهای نفتی به دلیل تک محصولی بودن و وابستگی به درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام دارای ساختاری متمرکز و تمرکزگرا بوده و حجم فساد مالی بالایی دارند. نتایج به دست آمده برای کشورهای منتخب صادرکننده نفت نشان می دهد که اولا، بهبود یک واحدی شاخص کنترل فساد در الگوهای مختلف برآوردی به طورمتوسط به ترتیب 74/0، 53/0، 62/0 درصد رشد اقتصادی آنها را افزایش داده است. ثانیا، با انجام تمرکززدایی هزینه ای، درآمدی و مالی، رشد اقتصادی این کشورها به ترتیب 43/0، 13/0 و 18/0 درصد افزایش خواهد یافت. درنهایت، اثرات منفی فساد مالی بر رشد اقتصادی با اعمال تمرکززدایی کاهنده بوده، به طوری که ضریب برآوردی در دو مدل رشد مثبت و معادل 19/0 و 16/0 درصد داشته است.

    کلیدواژگان: تمرکززدایی مالی، کنترل فساد، رشد اقتصادی، کشورهای نفتی، اقتصادسنجی پانل
  • زهرا منتظری، محسن رنانی*، ایرج کاظمی، علیمراد شریفی صفحات 717-736

    بر اساس دیدگاه جیمز هکمن توسعه انسانی، توسعه اقتصادی است، به این معنا که  پرورش انسان هایی شکوفا و توانمند از کانال پرورش مهارت های با ارزش تحت تاثیر عوامل مختلف (محیط، مدرسه و سرمایه گذاری والدین)، منجر به کاهش نابرابری، افزایش بهره وری اقتصادی و ظرفیت تولید می گردد. انباشت این مهارت ها در بزرگسالی، سبب دستاورد های مختلفی می شود که هکمن و کوربین (2016) آن را شکوفایی انسانی می نامند، لذا شاخصی با عنوان شاخص شکوفایی انسانی (HFI) برای اولین بار در این مطالعه مطرح و محاسبه می گردد. بر این اساس، مطالعه حاضر با برقراری پیوندی بین تیوری هکمن و تحلیل کارایی از طریق وارد کردن HFI به عنوان پروکسی از سرمایه انسانی در تابع تولید و بهره گیری  از مدل تحلیل مرزی تصادفی (SFA) باتیس و کویلی (1993؛1995)؛ به بررسی کارایی فنی تولید گروه کشور منتخب و شناسایی عوامل موثر بر آن در بازه زمانی 2017-2003 میلادی می پردازد. برآورد تابع تولید مرزی و مدل اثرات ناکارایی حاکی از اثر مثبت و معنادار HFI بر تولید سرانه گروه کشور مورد بررسی و چهار عامل سن رسمی ورود به آموزش پیش دبستانی، نسبت دانش آموز- معلم (پیش دبستانی)، درصد ثبت نام در آموزش ابتدایی در موسسات خصوصی و نسبت ثبت نام ناخالص (متوسطه) بر کارایی فنی تولید است. هم چنین نتایج حاکی از روند افزایشی HFI و کارایی فنی گروه کشور منتخب در طول دوره می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص شکوفایی انسانی، اثرات ناکارایی، داده های پانل، کارایی فنی
  • سجاد نجفی*، کیومرث یزدان پناه، زهرا پیشگاهی فرد، مرجان بدیعی صفحات 737-760

    اقتصاد و مولفه های وابسته به آن در چند دهه اخیر جایگاه و نقش برجسته ای در روابط میان کشورها و سنجش قدرت ملی آن ها داشته است و در این میان قدرت دفاعی کشورها نیز بی تاثیر از رشد و توسعه اقتصادی آن ها نبوده و افزایش قدرت نظامی-دفاعی کشورها رابطه مستقیم و معناداری با سطح توسعه اقتصادی دارد. کشور ایران نیز با توجه به موقعیت خاص ژیوپلیتیک و تهدیدات پیرامونی، افزایش قدرت و توان دفاعی خود را به منظور دستیابی به امنیت پایدار، همواره مورد توجه و تاکید قرار داده است. در همین راستا در مقاله پیش رو به منظور تبیین عوامل اقتصادی کلیدی تاثیرگذار بر قدرت دفاعی ایران در افق زمانی 1410 با مطالعه اسناد و سوابق علمی پیشین صورت پذیرفته مرتبط و استفاده از نظرات 50 نفر از خبرگان، تعداد 109 پیشران اقتصادی احصاء و در گام دوم با تشکیل پانل خبرگی پیشران های مشابه با یکدیگر، ادغام و تعداد 38 عامل مشخص شده است. در ادامه بر اساس نظر خبرگان به رتبه بندی و تعیین ارزش عوامل اقدام شده و تعداد 28 عامل مهم و اثرگذار تعیین و در انتها با استفاده از نرم افزار آینده پژوهی میک مک و به کارگیری روش تحلیل ماتریس متقاطع، تعداد 12 عامل مهم و تاثیرگذار و تعداد پنج عامل به عنوان عوامل اقتصادی کلیدی تاثیرگذار بر قدرت دفاعی ایران مشخص شده اند.

    کلیدواژگان: قدرت، قدرت دفاعی، قدرت اقتصادی، آینده پژوهی، نرم افزار میک مک
|
  • Seyed Mahdi Barakchian *, Bita Fayyaz Farkhad, Mehdi Amini Rad Pages 515-536

    In this study, the extent of self-employed households' income under-reporting is estimated based on the expenditure approach, using household budget data. In this regard, the Engel curve of wage earners, which represents the relationship between their income and food expenditures, is used to estimate the true income of self-employed households based on their stated food expenditures. Through this approach, the average under-reporting of self-employed households during 2000 to 2019 equals 8.5 percent of their total income. By examining under-reporting among different groups of jobs, it can be observed that the highest under-reporting is among the "agriculture, forestry and fishery skilled workers" and "legislators, high-ranking officials and managers". Then, in order to study the temporal under-reporting behavior, it is estimated separately for different years. The results show an ascending trend in the extent of under-reporting during 2004-2010, in a way that this extent reaches its highest point in 2010. 

    Keywords: Income under-reporting, tax evasion, Expenditure approach, Engel Curve
  • Naime Hamidi, Karim Azarbayjani *, Morteza Sameti Pages 537-556

    Does increasing the presence of women in government lead to less corruption, or does corruption prevent the presence of women? Are these effects significant enough in one or both directions? This paper has used the dynamic panel data approach (GMM-SYSTEM) and statistical data of 89 countries including Iran during the period of 2008-2017. So, This paper by Estimating Relationship Between Corruption and Gender Indicators answered the above questions.The results of estimating systems indicate that government institution is a missing loop in relationship between corruption and gender and its effects are statistically significant

    Keywords: corruption, gender, Institutions, government, GMM-SYSTEM
  • Maryam Heidarian, Ali Falahati *, Mohammad Sharif Karimi Pages 557-584

    Due to economic shocks and imbalances in structural budgets, there is a situation that leads to stress in governments in uncertain conditions. Fiscal stress as a unstable situation in local governments' financing can exacerbate governments' inability to meet short-term and long-term fiscal commitments and excessive dependence on the central government. In this study, we tried to clarify the fiscal situation in 31 provinces of Iran by calculating the local fiscal stress index under variables of each province's fiscal structure and budget, then, we estimate the  threshold and spatial effects through the Panel Smooth Transition Regression method on economic growth and employment over the period 2005-2017. The results show that the high effectiveness of the labor market from stress to economic growth. Initially, these effects on both economic growth and employment have an immediate and positive effect. but by crossing the threshold of fiscal stress and exerting pressure on it, the ability to control this imbalance is eliminated and will reduce economic growth and employment.

    Keywords: Local fiscal stress, employment, Regional growth, Local Governments, Iranian Provinces
  • Mansour Khalili Araghi, Sajad Barkhordari *, Amin Gallavani Pages 585-608

    The purpose of this study is to find out the impact of financial development on monetary policy efficiency (the effect of financial development on the central bank's target variables) in OECD and OPEC countries for the period of 2001-2017, based on annual data. To achieve this purpose, a comprehensive index, which had been introduced by the International Monetary Fund (IMF) in 2016, was optimized by using fuzzy logic and was used as a proxy for financial development. Additionally, in order to evaluate the interrelationships among variables in model, we used the GMM econometric model. The results indicate that in OPEC countries, the weak financial development increases the efficiency of monetary policies on inflation, while it does not have a significant effect on output growth, and also the results show that in OECD countries, the strong financial development increases the efficiency of monetary policies on output growth and inflation, but these effects are small compared to OPEC countries.

    Keywords: Financial Development, Combined Indicator, Monetary Policy efficiency, Fuzzy logic
  • Mohamad Davood Khorsandi, Ahmad Gogerdchian *, Karim Azarbayjani, Seyed Komail Tayebi Pages 609-634

    In this study, we simulated the effect of trade on Iran's economic growth by using a combination of econometric methods and system dynamics. Through the design of a conceptual framework, an attempt has been made to expand the Ozawa (1965) -Lucas (1988) growth pattern by expanding the Oniki-Ozawa (2015) model. Entering the role of trade through trade volume and foreign investment inthe model, we simulated and predicted  the effect of these two factors on the trend of production of goods and knowledge production, human capital index, and innovation indexfor the period of 1359 to 1409 (Solar Year). We used business data from Malaysia and Turkey to analyze a shock and compare the result  with Iran's data. The results show that the effect of technology resulting from trade (in the sense of foreign investment) only affecte the  technology function, and the growth of technology has  a positive effect on the knowledge production function. In addition, trade has not a positive effect on the commodity production function.. Besides, following Malaysia’s trend of foreign investment to simulate Iran’s situation  is beteer working than the model of Turkey and current Iran’s model. Finally, the result of forecast for economic growth for the period of 1399 to 1409 indicates a situation of economic recession. With countinuing this situation and sanction, a worst situation is expected. 

    Keywords: Ozawa- Lucas’s endogeneous growth, Oniki-Ozawa’s model, Technical effect, Human capital, System Dynamics
  • Mostafa Dinmohammadi *, Leyla Mohammadi Pages 635-656

    This paper investigates the relationship between the unemployment rate and economic growth (Okan Law) in Iran. Our results show that there is a weak relationship between our variables of interest. Further, over the last two decades, the significant relationship between economic growth and employment growth was lost which was an indicator of an increase in unemployment rate in some years. We also define and estimate the effective unemployment rate to exclude active population from the official unemployment rate. We find that a decrease in the participation rate explains changes in the unemployment rate in comparison with an increase in the economic growth.

    Keywords: employment, Iranian Economy, Unemployment growth, Okun law, Unemployment rate
  • Monireh Ravanbakhsh, Mohammad Hossein Dehghani Firouzabadi * Pages 657-685

    This paper studies the different roles of public and private financial intermediary institutions in asset pricing in the Tehran Stock Exchange (TSE) and Iran Fara Bourse (IFB) markets. Investment companies active in the capital market of Iran were selected to represent the financial intermediary sector. The intermediary asset pricing model is estimated for two distinct groups of public and private intermediaries using quarterly data. The estimated price of capital factor has been positive and significant at the 5 percent level and less for most of the private intermediary institutions. At a 95 percent level of confidence, a unit of increase in the risk sensitivity of stock returns to capital shocks of the whole private sector coincides with a 3.156 to 3.159 percent increase in seasonal stock return. Accordingly, capital shocks of private intermediaries should be seen as an effective factor in asset pricing in the capital market of Iran. For the public intermediaries, the capital factor price has not been positive and significant at the 5 percent level, neither for individual institutions nor for the whole sector. Therefore, capital shocks of public intermediaries cannot be seen as an effective factor in stock pricing in the capital market of Iran. 

    Keywords: Intermediary Asset Pricing, Capital Risk, Public vs. Private
  • Vahid Shaghaghi Shahri * Pages 689-715

    While most of the studies have looked at the relationship between decentralization and corruption, or between decentralization and growth, or between corruption and growth, few have looked at the joint relationship between the three. This article represents a contribution to the literature on the relationship between decentralization, corruption and economic growth. This relationship is analyzed both theoretically and empirically by using panel data techniques for the selected oil exporting countries during 1998-2017. By regarding the countries' dependence on oil export, these countries have a concentrated structure and are rife with corruption.  The result for fixed effects regressions indicate that corruption does indeed have a negative effect on growth as the estimated coefficients for control of corruption variable in the various growth models are positive by 0.74, 0.53, 0.62. The decentralization indicators have a significant and positive effect on economic growth by 0.43, 0.13 and 0.18. Finally, the results suggest that the negative effect of corruption on economic growth is reduced by decentralization, as the interaction term coefficient is positive for two of the regressions undertaken.

    Keywords: Decentralization, corruption, economic growth, Oil Exporting Countries, Panel data technique
  • Zahra Montazeri, Mohsen Renani *, Iraj Kazemi, Alimorad Sharifi Pages 717-736

    According to James Heckman, human development is economic development. This means that nurturing flourish and capable human beings through the channel of fostering valuable skills under the influence of various factors (environment, school, and parental investment) lead to reducing inequality, increasing economic productivity, and production capacity. The stock of these skills in adulthood leads to the various outcomes that Heckman and Corbin (2016) call human flourishing. Therefore, an index called the Human Flourishing Index (HFI) is proposed and calculated for the first time in this study. Accordingly, the present study establishes a link between Heckman's theory and efficiency analysis by inserting HFI as a proxy of human capital in the production function, and by using the Stochastic Frontier Analysis (SFA) model of Battese and Coelli (1993; 1995); examines the technical efficiency of the production of the selected countries group and identifies the factors affecting it in the period of 2003-2017. Estimation of a frontier production function and the inefficiency effects model indicate a positive and significant effect of HFI on the per capita production of the selected countries group and four factors of official entrance age to pre-primary education, pupil-teacher ratio (pre-primary), percentage of enrolment in primary education in private institutions and gross enrolment ratio (secondary) on the technical efficiency of production. The results also indicate the increasing trend of HFI and technical efficiency of the selected countries group during the period.

    Keywords: Human Flourishing Index, Inefficiency Effects, Panel data, Technical efficiency
  • Sajad Najafi *, Kiumars Yazdanpanah, Zahra Pishgahi Fard, Marjan Badiee Pages 737-760

    In recent decades, the economy and its related components have played a prominent role in the relations between countries and the measurement of their national power. Countries have a direct and significant relationship with the level of economic development. Due to the special geopolitical situation and the surrounding threats, Iran has always paid attention to the increase of its defense power and capability in order to achieve sustainable security. In this study, in order to explain the key economic factors affecting Iran's defense power in the time horizon of 1410 by studying the relevant documents and previous scientific records and using the opinions of 50 experts, 109 economic factors were identified. In the second step, with the formation of the expert panel, similar factors were merged and 38 factors were identified. Then, based on the opinion of experts, the values of the factors were ranked and 28 important and effective factors were determined. Finally, by using Micmac software and crossover matrix analysis method, 12 significant factors and 5 factors as key economic factors affecting Iran's defense power were identified.

    Keywords: power, Defense Power, Economic Power, Future Studies, Micmac Software